FYZIKA - je jednou z najstarších akademických disciplín pôsobiacich v ľudskej kultúre.
Práva samostatnej vednej disciplíny získala počas vedeckej revolúcie v 16. storočí. Napriek tomu je ťažké vymedziť hranice fyziky.

CIEĽOM PROJEKTOV JE POZOROVANIE JAVOV, KTORÉ SA DEJÚ OKOLO NÁS, PREMÝŠĽANIE O ICH PODSTATE, POROZUMENIE FORMOU EXPERIMENTOV.
"RADOSŤ Z UVAŽOVANIA A Z CHÁPANIA JE NAJKRAJŠÍM DAROM PRÍRODY." ALBERT EINSTEIN

streda 15. apríla 2015

Už dávno si vieme uľahčiť prácu...

Starí Egypťania verili, že blaho človeka po smrti závisí od toho, ako sa uchová jeho mŕtve telo. Telá bohatých a mocných ľudí sa preto balzamovali a ukladali do veľkých a drahých hrobov. Najdrahšie hroby si dali stavať egyptskí králi. 
Sú to známe pyramídy, veľké ihlany z kameňov. Majú stranu až 230 m a obsahujú milióny ton kameňa. Pri ich stavbe museli robotníci vlastnou silou dostať hore kvádre vážiace desiatky ton. 
To by nezvládli bez jednoduchých strojov. K pyramíde pristavili naklonenú rovinu a po drevených guľatinách ťahali kvádre hore. Na jednej egyptskej kresbe ťahá kameň 88 robotníkov a pozor na nich dáva 84 dozorcov a vojakov.


http://www.slapoty.cz/clanky/dovolena-2011-ala-egypt-cast-druha-175/tisk/

Páka a naklonené roviny ušetrili Egypťanom silu. Bez ich pomoci by kvádre hore nedostali. Ale prácu museli všetci vykonať vlastnými rukami. Na stavbu pyramíd bolo nahnaných stotisíce robotníkov, ktorí pri úbohej strave konali vyčerpávajúcu prácu. Veľa ľudí trpelo a umieralo kvôli nezmyselnej stavbe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára