FYZIKA - je jednou z najstarších akademických disciplín pôsobiacich v ľudskej kultúre.
Práva samostatnej vednej disciplíny získala počas vedeckej revolúcie v 16. storočí. Napriek tomu je ťažké vymedziť hranice fyziky.

CIEĽOM PROJEKTOV JE POZOROVANIE JAVOV, KTORÉ SA DEJÚ OKOLO NÁS, PREMÝŠĽANIE O ICH PODSTATE, POROZUMENIE FORMOU EXPERIMENTOV.
"RADOSŤ Z UVAŽOVANIA A Z CHÁPANIA JE NAJKRAJŠÍM DAROM PRÍRODY." ALBERT EINSTEIN

streda 20. februára 2019

Dúha - lom svetla

V rovnorodom prostredí (vzduch) sa svetlo šíri priamočiaro rýchlosťou 300 000 km/s. Ak však narazí na prekážku ako je napríklad sklenená doska dochádza k lomu svetla. Zákon lomu svetla objavil francúzsky učenec René Descartes. 
Každej vlnovej dĺžke svetla zodpovedá istá "čistá" farba svetla. V skutočnosti je svetlo, ktoré nám vchádza do očí, zložením svetelných vlnení s rôznymi vlnovými dĺžkami a farbami.
Ako prvý začal v roku 1666 skúmať rozklad slnečného svetla anglický fyzik a matematik Sir Isaac Newton. Lúč bieleho svetla rozložil pomocou optického hranola.

Nám sa toto podarila nafotiť v učebni fyziky/náhodou/. Foto: Mgr. Elena Sakálová.


Farby, z ktorých sa skladá spojité spektrum sú spektrálne farby, je ich šesť v poradí:červená, oranžová, žltá, zelená, modrá, fialová.
Najdlhšiu vlnovú dĺžku má červená farba a najkratšiu fialová. Zásluhou objavu Isaaca Newtona si dnes vieme vysvetliť asi najúžasnejší prírodný jav, ktorý je príkladom spojitého spektra - farebný oblúk na oblohe pri daždi alebo vo vodnej triešti vodopádu, či pri polievaní záhrady. Áno, je to farebná DÚHA.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára