FYZIKA - je jednou z najstarších akademických disciplín pôsobiacich v ľudskej kultúre.
Práva samostatnej vednej disciplíny získala počas vedeckej revolúcie v 16. storočí. Napriek tomu je ťažké vymedziť hranice fyziky.

CIEĽOM PROJEKTOV JE POZOROVANIE JAVOV, KTORÉ SA DEJÚ OKOLO NÁS, PREMÝŠĽANIE O ICH PODSTATE, POROZUMENIE FORMOU EXPERIMENTOV.
"RADOSŤ Z UVAŽOVANIA A Z CHÁPANIA JE NAJKRAJŠÍM DAROM PRÍRODY." ALBERT EINSTEIN

utorok 19. februára 2019

Modelovanie správania sa telesa v kvapaline.

Opakujme si!

Archimedov zákon: Teleso ponorené do kvapaliny je nadľahčované vztlakovou hydrostatickou silou, ktorej veľkosť sa rovná tiaži kvapaliny s rovnakým objemom, ako je objem ponorenej časti telesa.


Karteziánsky potápač - na obrázku je sklenená alebo plastová trubička, napr. skúmavka, obrátená koncom nadol. Sčasti je vyplnená vodou. V jej hornej časti ponecháme vzduchovú bublinu. Skúmavka je vložená v plastovej fľaši naplnenej vodou a uzavretej zátkou. Výsledná sila, ktorá na potápača v kvapaline pôsobí, má veľkosť F = Fg – FV a rovná sa rozdielu veľkosti tiažovej a tlakovej sily.
Pri stláčaní fľaše rastie v kvapaline tlak. Tlaková sila zmenšuje vzduchovú bublinu v skúmavke. Tak sa do skúmavky – potápača dostáva viac vody. 
Priemerná hustota ρt potápača rastie, a preto sa zväčšuje aj tiažová sila Fg t V g.
Objem potápača ostáva rovnaký, a preto sa nemení vztlaková sila. Ak je tiažová sila väčšia ako vztlaková sila, smeruje výsledná sila F nadol a potápač sa preto tiež pohybuje nadol, až klesne na dno fľaše.
Keď tlak na steny fľaše uvoľníme, tlak v kvapaline klesne, bublina sa rozpína. Potápač je ľahší, jeho hustota klesla a preto naň pôsobí menšia tiažová sila. Výsledná sila smeruje nahor a potápač smeruje k hladine kvapaliny.
Ak vhodne regulujeme tlak na steny fľaše, v kvapaline je práve taký tlak, že priemerná hustota potápača sa rovná hustote kvapaliny. Vtedy sa potápač vznáša v kvapaline – neklesá na dno, ani nevypláva na hladinu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára